Teen legally euthanised after rape

0
106


Noa Pothoven, 17, has been legally euthanised in the Netherlands, saying the pain she was dealing with after a childhood rape was “insufferable”.

Noa, from Arnhem, said in a social media post a day before her death last Sunday that she “breaths but no longer lives”.

View this post on Instagram

Een verdrietige laatste post. Ik heb lang getwijfeld of ik het hier zou gaan delen, maar heb besloten het toch te gaan doen. Misschien komt het onverwachts vanwege mijn posts over de opname, maar mijn plan lag er al langer dus het is niet impulsief. Ik kom maar meteen tot de kern: binnen max. 10 dagen ga ik overlijden. Na jaren strijden en vechten is het op. Ik ben nu een tijdje gestopt met eten en drinken, en na veel gesprekken en beoordelingen is er besloten dat ik word losgelaten omdat mijn lijden ondragelijk is. Het is op. Ik leef al zo lang niet meer écht, ik overleef, en zelfs dat niet echt. Ik adem nog wel maar ik leef niet meer. Ik word goed verzorgd, ik krijg sterke pijnstilling en ben de hele dag met mijn gezin (ik lig in een ziekenhuisbed in de woonkamer). Ik ben bezig met afscheid nemen van de belangrijkste mensen in mijn leven. Ik kan niet meer bellen en ook amper meer appen. Als ik je niet zelf benader dan lukt het ook niet meer om afscheid te nemen, ik ben heel zwak dus beperk dit tot de allerbelangrijkste mensen. Ik vraag hierbij ook of je me niet wil volspammen met smeekbedes of dit tóch kan, dit kan ik niet meer aan. Het is goed zo. Ga me niet overtuigen dat dit niet goed is, dit is mijn besluit en het is definitief. Liefde is loslaten, in dit geval wel… ❤ Bedankt voor jullie steun altijd. Het is goed zo. Het wordt hier over een tijdje gepost als ik ben overleden, dus dat wordt vanzelf duidelijk. Liefs van Noa 😘

A post shared by Noa Pothoven (@noamaestro) on

Noa wrote an autobiography called Winning or Learning, which details her battles with post-traumatic stress disorder, depression and anorexia after being molested and raped as a young child.

“I deliberated for quite a while whether or not I should share this, but decided to do it anyway,” she wrote. “Maybe this comes as a surprise to some, given my posts about hospitalisation, but my plan has been there for a long time and is not impulsive.

media_cameraNoa Pothoven, a Dutch teenager from Arnhem, wrote the memoir Winning or Learning. Picture: Instagram

“I will get straight to the point: within a maximum of 10 days I will die. After years of battling and fighting, I am drained. I have quit eating and drinking for a while now, and after many discussions and evaluations, it was decided to let me go because my suffering is unbearable.”

media_cameraNoa Pothoven as a young child. Picture: Supplied

Noa asked her friends and followers on Instagram to “not convince me that this is not good, this is my decision and it is final.”

“Love is letting go, in this case,” she added.

media_cameraNoa Pothoven, a Dutch teenager from Arnhem, has been legally euthanised after suffering a childhood rape. Picture: Instagram

Children as young as 12 can opt for euthanasia in the Netherlands but only after a doctor determines that the patient’s pain is unbearable.

Euthanasia is also legal in some US states, Canada and Belgium.

If you are experiencing mental health issues or suicidal feelings contact Lifeline on 13 11 14 or BeyondBlue 1300 224 636. If it is an emergency please call 000.

Originally published as Teen legally euthanised after rapeLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here